+45 27 28 04 08 kontakt@majdjurhuus.dk

Oplever du nærvær gennem skærmen? Eller mangler du det nærvær, som du har ved det fysiske møde?

 

Tiden har for længst indbudt til at vi mødes online. Vores online samvær giver en masse fordele. Overflødighed er reduceret ved unødvendig transport og rejser. Vi holder flere møder på tværs af lande. Vores møder er ofte mere effektive. Vores kommunikation er skarpere. Ledelseslag er optimeret. Blot for at nævne nogle områder.

Men det kræver fokus at være online. Du har nemlig sværere ved at afkode den anden ved online mødet end ved det fysisk møde. Kommunikation benyttes til at udveksle information, og når du kommunikerer med andre, deler du mere end ord – nemlig den nonverbale kommunikation. Stemmeleje, gestikulation, ansigtsudtryk etc. er med til, at du tolker, definerer og vurderer, hvem du er i dialog med.

Den manglende afkodning ved online mødet er derved med til at du føler afstand.

 

Følelsen af distance

I online sessionen er dit synsfelt indsnævret. Selvom du ser alle mødedeltagere gør formen, at dine sanser sættes væsentligt ud af spil.

Når jeg har online sessioner kigger jeg ofte i kameraet. Netop for at skabe nærvær for den anden part. Det betyder dog at jeg ind i mellem, går glip af alt det der bliver sagt uden ord. Derfor veksler jeg mellem at kigge i kameraet og på klienten.

Kigger jeg direkte på dig på skærmen er der ingen øjenkontakt og du oplever sandsynligvis, at jeg kigger nedad. Så jeg skifter mellem kig i kamera og kig på dig, så vi begge opnår fuldt nærvær og sansning.

 

Sådan skaber du online nærvær

Nærvær er at være tilstede lige der hvor du er. I den situation du er i. I de relationer som er lige der. Med de følelser du har. I den stemning der er. Med det hele.

  • Kig i kameraet jævnligt
  • Byd velkommen og sæt rammerne for mødet
  • Stil spørgsmål og aktiver/involver den anden/de andre – f.eks. via breakout rooms, polls (afstemninger) og/eller andet
  • Vær velforberedt
  • Opbyg tillid og tryghed
  • Skab tæt dialog
  • Sørg for at du kan ses og høres
  • Se og hør den anden/de andre
  • Hav styr på tiden og sørg for at afslutte ordentligt

I mine online sessioner praktiserer jeg jævnligt at kigge væk fra skærmen. Jeg sætter et “pausebillede” på, så alle parter har samme udsyn. Det kan være ved en øvelse eller et performens break, hvor jeg bevidst fjerner det pres, der også kan ligge i at være “på” online.

Forandringer medfører tilpasning og tilvænning. Nye arbejdsgange og vaner opstår. Uanset hvem du er, hvad du laver, om du er introvert eller ekstrovert har du omstillet dig til et anderledes arbejdsliv.

At arbejde online er blevet “normalen”, og du kan sagtens skabe en stærk relation og nærvær gennem skærmen.

Maj Djurhuus, Psykoterapeut og Stress- & Lifecoach

Pin It on Pinterest