+45 27 28 04 08 kontakt@majdjurhuus.dk

Myter om stress skaber forvirring og er med til at fastholde mistrivsel og stress. Myter er med til at skabe et falsk billede af hvad stress er.

 

Der findes desværre mange myter om stress. Myterne opstår ofte som et udslag af manglende viden, og de er med til at forvrænge opfattelsen af hvad stress er. Konsekvenserne er store da forkert forståelse af stress resulterer i manglende forebyggelse, forkert behandling og forstillet mindset.

For at vide at en myte er en myte, skal der ny viden til.

 

De 5 meste gængse myter om stress

Myte 1 Du får stress af at arbejde for meget

NEJ! Stress er ikke relateret til hvor mange timer du arbejder. Du kan arbejde mange timer uden at udvikle stress, hvis der ikke er stressfaktorer tilstede. Omvendt kan du arbejde færre timer og udvikle stress, hvis der er stressfaktorer tilstede.

Myte 2 Stress rammer perfektionister

NEJ! Selvom det kan se sådan ud, er der stadig ikke evidens for, at stress er relateret til din personlighed. Forskningen viser, at du skal se stress som en overbelastning på same måde som f.eks. en musearm.

Myte 3 Stress er kun din egen skyld

NEJ! Det er et fælles ansvar. Hele systemet bidrager til stress. Med hele systemet mener jeg samfund, familiestruktur, kultur, arbejdsplads, ledelse, kolleger, mennesker og situationer du støder ind i dit daglige liv. Derfor er stress et fælles ansvar og skal håndteres som et fælles ansvar.

Myte 4 Engang stress – altid stress

NEJ! Har du en gang været ramt af stress og nu er helbredt, er du ikke blevet mere sårbar overfor stress. Det forudsætter dog at du har fået den rigtige behandling, hjælp og støtte – hele vejen rundt. Din arbejdsplads skal foretage de nødvendige ændringer og fjerne de aktuelle stressfaktorer. Ligeledes skal du selv opnå holistisk indsigt og viden (læs mere) og fjerne de eventuelle stressfaktorer der er i dit private liv.

Det er altså en kombination af ydre og indre forhold der skal sættes ind på for at sikre, at du fastholder at være stressfri. De fleste af mine stressklienter udtrykker frygt for at stressen kommer igen, og jeg hører ofte bekymringen:

Jeg kan ikke gøre så meget som jeg plejede at gøre.

… men det kunne du jo heller ikke før – for så sad vi ikke her.

Myte 5 Kvinder er mere stressede end mænd

NEJ! Kvinder er blot mere åbne og fortæller om hvordan de har det. Undersøgelser der understøtter myten har glemt at tage højde for at mænd ofte ikke reagerer, taler eller viser deres følelser på samme måde som kvinder. I stedet gemmes der på lager inden i, og resultatet er at mænds stress er mere skjult end kvinders stress.

Læs mere om her hvorfor mange mænd vil undgå at fortælle kolleger at de har stress

 

Myter er løgnehistorier

… så tro ikke på dem. Myter er:

  • fra gammel tid overleveret fortællinger om guders liv og bedrifter
  • opdigtet fortællinger der helt eller delvis mangler virkelighedsgrundlag – en usandfærdig eller urimelig fortælling eller beretning
  • uden forestilling om en afsluttet beretning: løs snak, digt, løgn, noget opdigtet

Myte bruges i daglig tale ofte ensbetydende med en falsk historie eller en skrøne. Og det er præcis hvad myterne om stress er – løgnehistorier – løgneudsagn.

Tro ikke på dem!

Maj Djurhuus, Psykoterapeut og Stresscoach

Pin It on Pinterest