+45 27 28 04 08 kontakt@majdjurhuus.dk

Kan du mærke, at skuldrende falder på plads og at ”tågen letter” fra dit hoved, når du går en tur? Kender du det, at dine tanker og inspiration pludselig får frit spil, når du kigger på naturen fra vinduet?

 

Naturen har magisk indvirkning på os. Den bidrager til holistisk genopbygning og vedligeholdelse og vi kan derfor hjælpe os selv og give både inspiration og naturlig lindring til krop og psyke.

Sidste år i vinterferien flyttede jeg midlertidigt kontor til det smukke Østrig. I tasken var computer, mapper og bøger for når man, som jeg, sværger til palmer og strand, er det bare helt fint at mine rejsefæller suser på pisterne, mens jeg arbejder i de healende omgivelser.

Hver morgen fandt jeg ”dagens spot”, hvor jeg etablerede min arbejdsstation. Det kunne være på hotelværelset, i loungen eller på terrassen. En fantastisk vejrudsigt betød, at jeg hver dag blev mødt med blå himmel, forførende hvide bjerge, sol og snediamanter.

Med denne base fik jeg balsam til krop og sjæl og mit energiniveau steg. Fra ”dagens spot” producerede jeg, blev inspireret og hentede stærk energi – eller bæredygtig energi om man vil.

 

Forskningen viser

Den amerikanske professor og forsker Roger Ulrich var en af de første, der dokumenterede naturens sundhedsfremmende effekt. Flere andre forskere følger trop og med udgangspunkt i neurovidenskab, arkitektur og psykologi, viser forskningen, at når vi bevæger os i naturen eller lader øjet vandre i den, afslappes vores overbelastede hjerne og krop. Vi kobler simpelthen af i ”det grønne” og naturen har en stresssænkende virkning. Påvirkningen tager bl.a. udgangspunkt i, at mennesket er en biologisk skabning og skabt til et liv i naturen.

Målinger af stress-hormoner, åndedræt, hjertefrekvens m.m. indikerer, at selv små doser af naturen, har en beroligende effekt. Hvis muligheden ikke er lige udenfor døren, viser forskningen også, at billeder af naturen ligeledes har en gavnlig effekt på krop og psyke.

 

Inspirerende og healende rammer der skaber værdi

Flere og flere virksomheder etablerer rum med naturvideoer, tapet med lysegrønne skove og varme solopgange, lydfiler med fuglesang osv. Dette er til stor gavn for både medarbejdere og gæster i huset. Udover at føle sig godt tilpas kan rummene være problemløsende og skabe innovation og nytænkning, hvilket er i tråd med et af tidens hotteste trends ”Disruption”.

I dag findes der desuden operationsstuer der tilbyder patienterne naturens lyde i form af bølgebrus. Netop for at hjælpe på vej til ro og afslapning ved en typisk angstfyldt og ubehagelig oplevelse.

Samtlige af de mennesker jeg har haft i stress- og personlig udviklingsforløb har udtrykt stor tilfredsstillelse ved at befinde sig i naturens rammer. De fortæller, at de føler sig beroliget og direkte kan mærke at kroppen sænker paraderne og lukker lys og ny energi ind.

 

Vær på forkant

I vores travle liv kan vi være tilbøjelige til, at overse den virkning naturen har på os. Ofte kører vi bare derudaf uden at mærke efter, hvad vi har brug for. Men vi kan sagtens være på forkant og gribe de mange muligheder, som vi alle har adgang til.

Gå en tur i frokosten, hold møder i naturlige rammer, læg billeder af naturen på computeren osv. Naturen er gratis og der er masser af muligheder. Giv dig selv den gave – den har kolossal værdi.

Selvom naturen er kraftfuld står den selvfølgelig ikke alene i lindringen af stress. Er du blevet nysgerrig på at vide mere om forebyggelse og om stress generelt, er du meget velkommen til at kontakte mig på +45 2728 0408.

Maj Djurhuus, Psykoterapeut og Stresscoach

Pin It on Pinterest